Aktuális

Változás a borház működésében!

A Matlák-pince nyitva:

Előzetes telefonos egyeztetéssel +36-30-9071015

Vasárnap és ünnepnapokon zárva.

A borház bérelhető: 20000 Ft/nap.

A helyiség alkalmas születésnapi bulikra, családi összejövetekre, vállalati rendezvényekre, ballagásra, házibulira, stb. 25 fő részére.

Bérlés esetén 6 liter bort adunk ajándékba.

A foglaltság megnézhető a Matlák-pince menüpontban.

Matlák Család Honlapja

Bevezető

Talán meglepő, de a mérnöki tevékenység mellett a másik nagy szeretettel végzett tevékenységünk a szőlőtermesztés és finom borok készítése.
A családunk több nemzedék óta foglalkozik Tokaj-hegyalján borászattal. Az egykori szőlőterületekből már csak egy ültetvény maradt meg. A szőlő és a bor, valamint az elődeink tisztelete késztet arra, hogy most még ne hagyjuk abba ezt a ma már nem igazán jövedelmező tevékenységet. A szőlőterületünk  Tolcsván, a Csető dűlőben fekszik. Tolcsva sokak szerint a Tokaj-hegyalja egyik legkiválóbb termőhelye, még Eperjesi-Kállay-Magyar „Borászat” című egyetemi tankönyve is így említi. A szőlőskertben Furmint szőlő terem.
Szüretkor ügyelünk a szőlő törésmentes beszállítására. A feldolgozás során leválasztjuk a bogyókat a kocsányról.A megdarált szőlőt 24 órás áztatás után kíméletesen préseljük ki. Az erjesztés során az erjedési hőmérsékletet ellenőrizzük.  Reduktív borokat készítünk INOX tartályokban. Tapasztalatunk szerint a vendégeinknek ezek a borok jobban ízlenek, mint a fahordós érlelésűek.

2019-től a többszáz éves családi hagyománnyal szakítva, a szőlőtermesztést abbahagytuk.

A korábban készült borainkból még van, amíg a készlet tart.