Aktuális

A pince betegség miatt zárva.

A Matlák-pince nyitva:

Minden pénteken 17-24 óráig.

Vasárnap és ünnepnapokon zárva.

Más napokon bérelhető.

A foglaltság megnézhető a Matlák-pince menüpontban.

Matlák Család Honlapja

Bevezető

Talán meglepő, de a mérnöki tevékenység mellett a másik nagy szeretettel végzett tevékenységünk a szőlőtermesztés és finom borok készítése.
A családunk több nemzedék óta foglalkozik Tokaj-hegyalján borászattal. Az egykori szőlőterületekből már csak egy hektár maradt meg. A szőlő és a bor, valamint az elődeink tisztelete késztet arra, hogy ne hagyjuk abba ezt a ma már nem igazán jövedelmező tevékenységet. A szőlőterületünk két egymáshoz közeli parcellában Tolcsván, a Csető dűlőben fekszik. Tolcsva sokak szerint a Tokaj-hegyalja egyik legkiválóbb termőhelye, még Eperjesi-Kállay-Magyar „Borászat” című egyetemi tankönyve is így említi. A két szőlőskertben Furmint és egy kevés Muskotályos terem. Ez utóbbit nem szoktuk értékesíteni.
Természetesen készítünk Aszú borokat is.

Szüretkor ügyelünk a szőlő törésmentes beszállítására. A feldolgozás során leválasztjuk a bogyókat a kocsányról.A megdarált szőlőt 24 órás áztatás után kíméletesen préseljük ki. Az erjesztés során az erjedési hőmérsékletet ellenőrizzük. A borok érlelésénél alkalmazzuk a tölgyfahordókat is, de az utóbbi időben elsősorban reduktív borokat készítünk INOX tartályokban. Tapasztalatunk szerint a vendégeinknek ezek a borok jobban ízlenek.