Aktuális

A pince betegség miatt zárva.

A Matlák-pince nyitva:

Minden pénteken 17-24 óráig.

Vasárnap és ünnepnapokon zárva.

Más napokon bérelhető.

A foglaltság megnézhető a Matlák-pince menüpontban.

Matlák Család Honlapja

Tokaj-hegyalja

A Tokaj-hegyaljai borvidék zárt borvidék, ami azt jelenti, hogy ide más területről nem szabad szőlőt, mustot vagy nem palackozott bort beszállítani.
A legismertebb magyar borvidék, ahol a borászatnak évezredes múltja van. Világhírre a XVII. században tett szert, amikor áttértek a kései szüretelésre és az aszúsodott szőlő felhasználásával a Tokaji aszú és a szamorodni készítésére.
A borvidéken termelt hagyományos fajták a Furmint, a Hárslevelű és a Sárga muskotály, kisebb mennyiségben a Kövérszőlő. Újabban az Oremus nevű fajtát is termeli néhány szőlészet.
A borvidéken kb. 6000 ha szőlőterület van.

Az aszúsodás lényegében nemes rothadás, ami kedvező időjárás esetén jön létre.
Ha az érési időszakban van néhány napos csapadékos időjárás, majd azt újra napsütéses időszak követi, akkor a bogyók egy része a felszívott nedvesség miatt megreped. Ez a világ más borvidékein egy "rettenetes csapás", mert a termés elrothadásának kezdetét jelenti.
Tokaj-hegyalján azonban a területen nagyon erősen jelen lévő gomba flóra - a Botrytis cinerea - megtelepedik a bogyók repedésein, és a nemes penész lezárja a repedéseket. A penésszel fedett repedéseken keresztül a víz távozik a bogyóból. Az így összetöppedt bogyókban a cukor és a vonadék anyagok koncentrációja növekszik. Az aszúszemekből nyerhető "must" cukortartalma 450-700 gramm/liter. A Botrytis hatására jellegzetes aromaanyagok keletkeznek, ami megkülönbözteti az aszú borokat a világ minden más borától.