Aktuális

A Matlák-pince nyitva:

Előzetes telefonos egyeztetéssel:

+36-30-9071015

Vasárnap és ünnepnapokon zárva.

A borház bérelhető: 40000 Ft/alkalom, amit érkezéskor készpénzben kell megfizetni.

A bérlő csak nagykorú személy, vagy cég lehet, a helyiséget kiskorúak csak nagykorú felügyelete mellett vehetik igénybe.

Egy alkalom a bérlés napján legkorábban 12 órától legkésőbb  másnap reggel 8 óráig tart. 

A helyiség alkalmas születésnapi bulikra, családi összejövetekre, vállalati rendezvényekre, ballagásra, házibulira, stb. legfeljebb 20 fő részére.

A foglaltság és további információk a Matlák-pince menüpontban.

Matlák Család Honlapja

Tokaj-hegyalja

A Tokaj-hegyaljai borvidék zárt borvidék, ami azt jelenti, hogy ide más területről nem szabad szőlőt, mustot vagy nem palackozott bort beszállítani.
A legismertebb magyar borvidék, ahol a borászatnak évezredes múltja van. Világhírre a XVII. században tett szert, amikor áttértek a kései szüretelésre és az aszúsodott szőlő felhasználásával a Tokaji aszú és a szamorodni készítésére.
A borvidéken termelt hagyományos fajták a Furmint, a Hárslevelű és a Sárga muskotály, kisebb mennyiségben a Kövérszőlő. Újabban az Oremus nevű fajtát is termeli néhány szőlészet.
A borvidéken kb. 6000 ha szőlőterület van.

Az aszúsodás lényegében nemes rothadás, ami kedvező időjárás esetén jön létre.
Ha az érési időszakban van néhány napos csapadékos időjárás, akkor a bogyók egy része a felszívott nedvesség miatt megreped. Ez a világ más borvidékein egy "rettenetes csapás", mert a termés elrothadásának kezdetét jelenti.
Más borvidékekkel ellentétben a Tokaj-hegyalján , ha az esőt újra napsütéses időszak követi, a területen nagyon erősen jelen lévő gomba flóra, a Botrytis cinerea  megtelepedik a bogyók repedésein, és a nemes penész lezárja a repedéseket. A penésszel fedett repedéseken keresztül a víz távozik a bogyóból. Az így összetöppedt bogyókban a cukor és a vonadék anyagok koncentrációja növekszik. Az aszúszemekből nyerhető "must" cukortartalma 450-700 gramm/liter. A Botrytis hatására jellegzetes aromaanyagok keletkeznek, ami megkülönbözteti az aszú borokat a világ minden más borától.